dinsdag 10 december 2019 - 9:15

Een campagne voor de overwinning !

De campagne voor de sociale verkiezingen van mei 2020 is van start gegaan. Zowel in jullie bedrijven, als in onze afdelingen, wordt het werk georganiseerd. Natuurlijk speelt het juridische aspect een belangrijke rol, maar er is meer. Een effectieve campagne voeren om een maximum aan stemmen te verzamelen, is eveneens van belang. Het is dit deel van het werk dat nu gedaan moet worden. 

Ok, maar waarom is het zo belangrijk om de sociale verkiezingen te winnen? De voornaamste uitdaging is het winnen van de verkiezingen om onze stem te laten horen. Voor multinationals en grote werkgevers is het heel simpel: alleen de winst telt. De werknemers verdienen peanuts, en zo hopen de werkgevers de gemoederen te bedaren. 

Voor bepaalde vakbonden kan dit voldoende zijn. Voor het ABVV is dat uitgesloten. Daarom laten we regelmatig onze stem horen. Daarom protesteren we. Maar, om deze dissonante stem te laten horen, is het essentieel om zoveel mogelijk werknemers te vertegenwoordigen. Wanneer het ABVV spreekt, is het geen vakbondsorganisatie die spreekt, maar 1.515.954 leden. En morgen, na de sociale verkiezingen, moeten we dit aantal verder verhogen. Hoe meer mensen achter het ABVV staan, des te sterker we zullen zijn. 

Met 2020 voor de deur is het tijd voor goede voornemens en wensen. Meer dan ooit willen we dat onze strijd voor een fatsoenlijk loon voor iedereen slaagt. Werken en arm zijn, dat is onaanvaardbaar. Een loopbaan die vol te houden is voor iedereen, omdat we moeten werken om te leven en niet leven om te werken. En een eindeloopbaan op een redelijke leeftijd, om in gezonde toestand van het leven te genieten.

Daarom strijden we samen elke dag opnieuw en daarom zullen we de strijd verderzetten in 2020. Strijden om deze wensen in vervulling te laten gaan. 

Eric Neuprez,  Algemeen Secretaris - Gianni De Vlaminck, Federaal Secretaris