donderdag 5 maart 2020 - 11:15

Voor meer gelijkheid op de arbeidsmarkt!

Als overtuigd syndicalist laten ongelijkheden je zeker niet koud. Dat is logisch: het is volstrekt onacceptabel om de zwaksten te vragen veel bij te dragen, terwijl de rijksten in de watten worden gelegd, of om honderden werknemers op te offeren ten voordele van de aandeelhouders.  

En de ongelijkheid tegen vrouwen, hoe zit het daarmee?

Wat ongelijke verloning betreft, verdienen vrouwen bijvoorbeeld gemiddeld 20% minder per jaar dan mannen. Ze moeten met andere woorden tot 14 maart van het volgende jaar doorwerken om te verdienen wat een man in een jaar tijd verdient. De oorzaken zijn legio: hun werk wordt vaak minder gewaardeerd dan het werk van mannen, moederschap, deeltijds werken, …

Daar komt nog het probleem van het minimumloon bij, dat in België veel te laag is. Al meer dan een jaar strijdt het ABVV om het minimumloon te verhogen: van € 9,65 naar € 14 bruto per uur, ofwel € 2.300 bruto per maand. Veel sectoren hebben nog een lange weg te gaan. Daarbij bevinden de laagste lonen zich in overwegend vrouwelijke sectoren met veel deeltijdse contracten. Deze vrouwen, en vele andere, zouden dankzij een dergelijke toename een serieuze boost krijgen en daarbij zou de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen verminderen.

Als ABVV-militant heb je een rol te spelen in de doorbraak van onze eisen, bij het eindelijk komaf maken met deze ongelijkheden, of ze zich nu in je bedrijf of op de straat uiten.

Meer dan ooit is dit het moment om je collega’s te overtuigen om op lijst 3 te stemmen. Zo worden ze vertegenwoordigd door een sterke en strijdbare vakbond, een vakbond die naar hen luistert en niet bang is om de werkgevers of de regering het vuur aan de schenen te leggen. Dé boodschap is eenvoudig: stem voor lijst 3, meer dan ooit.

Gianni De Vlaminck, Federaal Secretaris

Eric Neuprez, Algemeen Secretaris