vrijdag 7 augustus 2020 - 14:15

Delegees solidair tijdens coronacrisis

De gezondheidscrisis die we de afgelopen maanden hebben meegemaakt, heeft de werknemers zwaar getroffen. In bedrijven was er voor de delegees heel wat werk aan de winkel: de belangen van hun collega's beschermen, ze geruststellen en hen ook informeren. De Algemene Centrale - ABVV heeft alles in het werk gesteld om de werknemers en de delegees in deze moeilijke periode te ondersteunen en te verdedigen. Er kunnen echter ook positieve punten uit deze donkere periode worden belicht. Zo is de solidariteitszin op alle niveaus versterkt. Delegees getuigen.

De Covid-19-crisis heeft het nut van de vakbond aangetoond. Wij hebben bewezen dat we er zijn om het personeel te vertegenwoordigen, om hen te begeleiden en te ondersteunen. Deze periode stelde ons in staat om onze communicatie te optimaliseren, te professionaliseren, didactisch te maken. We kregen alvast positieve feedback van de medewerkers.

Christelle (Cement)

We richtten samen met het management een ‘coronateam’ op om de crisisperiode te managen. Hierdoor konden we alle stadia mee opvolgen en ging alles goed. Inmiddels is dit team ontbonden, maar er blijft een aanspreekpunt voor het personeel voor vragen rond het coronavirus.

Matty (Maatwerkbedrijven)

Toen de eerste werknemers het werk moesten hervatten, was er geen sprake van beschermingsmiddelen. Tijdens het CPBW stonden wij dan ook op onze strepen: geen beschermingsmiddelen = geen hervatting! Naar aanleiding hiervan heeft de werkgever de nodige stappen ondernomen om de juiste materialen ter beschikking te stellen.

Nancy (Dienstencheques)