Vakbondsafgevaardigde worden, kun je dat leren ?

Je ziet het wel zitten om vakbondsafgevaardigde te worden. Je bent overtuigd, maar je blijft toch met een vraag zitten : hoe leer je alles wat je moet weten om een goede delegee te zijn? Geen paniek, je staat er niet alleen voor. Het enige wat telt als je eraan begint is dat je gemotiveerd bent. Het werk zelf krijg je stapsgewijs onder de knie.

Je krijgt ruggensteun van een vakbondssecretaris die het syndicale werk in je bedrijf op de voet volgt. En je kunt rekenen op de steun van de militantenploeg in je bedrijf. Of er zijn de vele contacten met andere delegees, uit andere bedrijven, uit je omgeving.

De Algemene Centrale - ABVV geeft al haar kandidaten bijstand

Bijstand van de Algemene Centrale, dat betekent ook dat nieuwe kandidaten meteen een eerste tweedaagse opleiding krijgen, voor de sociale verkiezingen plaatsvinden. Daarna krijg je de kans om een heel opleidingstraject te volgen, speciaal voor delegees.

Hoezo ? Terug naar school ? Weer examens ?

Syndicale vorming is iets helemaal anders dan naar school gaan. Het is een investering op lange termijn. Er wordt voor gezorgd dat militanten efficiënt hun syndicaal werk kunnen doen in de bedrijven. Ze maken kennis met alle vakbondsactiviteiten. Ze krijgen alle middelen ter beschikking om zelfstandig aan het werk te gaan.

De vorming verloopt in een open klimaat, in een geest van verdraagzaamheid en solidariteit tussen alle deelnemers. Iedereen brengt zijn eigen ervaringen mee en deelt die met anderen.

Na de vorming zijn er geen examens. Gedachten uitwisselen en samenwerken, elkaar vooruit helpen, daarover gaat het.